2023 save the date;

Groepsexpositie OpDreef; mens en natuur OpDreef; stadhuis Utrecht zomer 2023 juli en augustus; dinsdag 27 juni t/m donderdag 24 augustus

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

https://www.facebook.com/KunstenaarscollectiefOpDreef/

Acht kunstenaars, die samen het kunstenaarscollectief Op Dreef vormen, hebben naar aanleiding van hun twintigjarig bestaan een tentoonstelling samengesteld met een selectie uit het diverse werk dat – elke dag opnieuw – in de ateliers in Overvecht gemaakt wordt. Het thema ‘Mens
en Natuur’ staat bij alle acht makers centraal. Ze delen hun bezorgdheid én verwondering over de pracht en kracht van mens en natuur.

Met OpDreef-ers (vlnr)
Aly Grelling / ik zelf / Anneke Schollaardt / Boris Schmidt /en wethouder Eva Oosters / Hans Rademaker / Ine van der Horn/ Monique Polman en Hans Dillesse op het bordes van het stadhuis Utrecht Wapen van de Gemeente Utrecht

ZomerExpo MENS en Natuur OpDreef

Trienke Nieweg

www.trienkenieweg.nl /Expo stadhuis Utrecht; Mens en Natuur OpDreef Zomer 2023

                 KLEUR bekennen…ontkennen?

In mijn werk kies ik vaak  voor zwart-wit en ritmische samenstellingen. Zwart-wit staat voor mij  voor contrast/tegenstelling en tijdloosheid. Kleuren worden vaak met allerlei inhoudelijke aspecten geassocieerd, daar maak ik nu gebruik van in de werken die getoond worden in deze expositie. Ook ik ga kleur bekennen!

We worden jong en oud geconfronteerd met “hokjes’, willen alles labelen/etiketteren om grip te krijgen op ons eigen bestaan en de wereld om ons heen.

Oogappèl ; scoren en labelen

textielverf-stift op kaasdoek/gordijn

De kleuren in de halve kleurcirkels verwijzen naar de kleuren van de Nutri-Score en het Energie label.

In een oogopslag keuze(s) maken

Het midden van de twee have kleurcirkels (samen) beeldt onze pupil/iris uit

             oogappel =  iris/regenboogvlies

Het woord appèl in de titelstaat voor een dringend beroep doen op onszelf om gezonde(re) en milieuvriendelijke en/of energiebesparende keuzes te maken.

   Relatie Mens en Natuur ; Aalschoft?  

                  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png
textielverf-stift op kaasdoek/gordijn

 https://www.onzenatuur.be/soortenbank/aalscholver

Gaat de aalscholver ten onder of verrijst juist?

Kleur? ; de aalscholver lijkt een zwarte vogel maar heeft een prachtige blauw/groene glans op het  verenkleed , daarnaast ( in het voorjaar/broedseizoen)  zijn de wangen en ‘dijen’ wit en de kruin en nek  zilverwit.  De keel kleurt dan geel. De ogen zijn diep groen.

                       

Kleur en  Gender

tweeluik; Pink XY and Blue XX vs en Pink XX and Blue XY

schoolbordverf / krijt

Dit werk verwijst in beeld naar de celdeling/chromosomale geslachtsbepaling  en naar ‘beschuit met muisjes’.

Het geslacht wordt bepaald door een paar geslachtschromosomenX en Y. Mannen hebben twee verschillende geslachtschromosomen (XY) en vrouwen hebben twee dezelfde  geslachtschromosomen (XX). 

Beschuit met muisjes; traditioneel blauw voor jongen roze voor meisje en daaraan gekoppeld (gender) verwachtingen. Tegenwoordig zijn er gender neutrale muisjes; Utrecht wit-rode ‘stadsgenootjes’ https://www.duic.nl/algemeen/muisjes-tegenwoordig-ook-in-rood-en-wit-voor-utrechtse- ouders

In het werk zijn nog een aantal “gender” cirkels vaag zichtbaar, in wording ?.

Dit werk verwijst qua inhoud naar het nature-nature debat (aanleg/genetisch materiaal  -opvoeding/leefomgeving).  

               “Roze en blauw waren voor de oorlog  precies omgekeerd gegendered ,  Roze werd gezien als een mannelijke kleur, blauw een tere meisjeskleur.”

https://www.uu.nl/nieuws/roze-was-een-mannelijke-kleur-blauw-een-tere-meisjeskleur

               Pink and Blue: Telling the Boys from the Girls in America               Vertaald uit het Engels- is een boek uit 2012 van Jo B. Paoletti, uitgegeven door Indiana University Press. Het boek gaat over de verschuiving naar gendergerelateerde kleding voor zeer jonge kinderen in het begin van de 20e eeuw.

Drieluik “Horus”

schoolbordverf/krijt en krijtstift (gefixeerd) op mutiplexplaat/houten frame

In mijn werk ik graag met tegenstellingen. Naast de verwijzing naar “Horus”, als hemelgod en valkgod die zijn armen over de aarde uitspreidt en de aarde en de mensheid beschermt, verwijst dit werk ook naar mijn eigen zoektocht en verlangen in mijn werkproces; mijn verlangen ligt in een balans tussen focus/geconcentreerdheid (valk) en onbegrensdheid en loslaten(vliegen, en een harde vuist maken vs een open zachte hand)

               Horus was van origine een hemelgod. (Egypte). Zijn naam her betekent: de verre of de hoge  en heeft te maken met de valk die op grote hoogte vliegt of aanvalt. De valkgod Horus was meester van de lucht. Zijn ogen waren de zon en de maan. Zijn oog zorgde als amulet voor                bescherming tegen het kwade (zie Oog van Horus). Zijn ogen zagen alles, zelfs de gevoelens  en stemmingen van de mens. Horus werd meestal afgebeeld als een valk of als een man met   een valkenhoofd. De god werd in Hierakonpolis vereerd als hemelse valk: zijn rechteroog was   de zon, zijn linker de maan, zijn gespikkelde veren zijn de sterren, zijn vleugels de lucht die de  wind produceert. https://nl.wikipedia.org/wiki/Horus

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSCF3873-1024x730.jpg